Важни причини да пием достатъчно вода

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Всички ние знаем, че водата е най-необходимата напитка, но в забързаното ежедневие много от нас не са достатъчно постоянни и пренебрегват навика да консумират нужното количество от живителната течност, която ни поддържа здрави и в добър вид.

Затова днес избрахме да обърнем внимание на важните причини да пием достатъчно вода.

Мощен инструмент за намаляване на теглото

Водата определено е един от най-големите ни съюзници в борбата за по-стройна фигура.

Все пак в нея няма никакви калории! Без мазнини, въглехидрати и захар.

Пиенето на повече вода потиска апетита. Когато почувстваме лек глад, можем просто да пийнем малко вода.

Пази сърдечно-съдовата система

Консумацията на подходящо количество вода намалява риска от сърдечен удар. Изследвания показват, че хората, които пият поне по 5 чаши вода на ден, са по-малко застрашени от получаването на инфаркт, спрямо тези, които се изпиват до 2 чаши.

Помага да се справим с „подуването”

Парадоксално, но често реалната причина за подуването се оказва дехидратацията, която  води до задържане на течности, понеже организмът не може да функционира правилно без достатъчно вода.

Сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, нервната система, обмяната на веществата и хормоналното производство разчитат предимно на водата.

Тъй като тези системи са жизнено важни, тялото автоматично превключва в режим на задържане на вода в клетките, ако приемът й е недостатъчен.

Предоставя повече енергия

Дехидратирането бързо краде нашата енергия и ни накара да почувстваме умора, мускулна слабост, виене на свят и други неприятни симптоми.

Помага при главоболие

Главоболието често е симптом на обезводняването. Дори често, главоболието ни напомня, че не сме приели достатъчно вода.

Има много други причини за главоболието разбира се, но дехидратацията е един от най-често срещаните за това!

По-здрава и красива кожа и коса

Водата зарежда кожата и косата с необходимата влага и спомага за запазване на младостта им по-дълго.

Достатъчният прием на вода може да изчисти кожата и да й даде по-здравословен блясък.

Подобрява храносмилането

Водата помага да за много по-ефективното храносмилане на приетата храна.

Често водата може да помогне да излекува проблема със стомашните киселини и заедно с повече фибри може да излекува и запек, причинен често от дехидратация.

Прочистване                        

Водата прочиства токсините и остатъчните продукти от тялото ни. Тя е особено важна при високопротеиновите диети, защото спомага за премахването на излишния азот, уреята и кетонните телца.

При прием на много храна, например, за да качвате мускулна маса, се нуждаем от още повече вода, за да спомогнем за работата на бъбреците.

Намалява риска от рак

Установено е, че намалява риска от рак на дебелото черво, на пикочния мехур и също така е потенциално средство за намаляване и на риска от рак на гърдата.

Осигурява по-качествена тренировка

Хубаво е да се хидратираме добре преди, по-време и след тренировка. Когато правим упражнения да пием вода често, на малки дози.

Освен това, ако тренираме тежко и интензивно, се нуждаем от основни витамини в по-големи от обикновените количества. Много от тях са водноразтворими и водата способства за тяхното ефективно действие.

Разбира се всеки човек има нужда от различно количество течности, което зависи от множество фактори, като един от определящите е теглото

Е, дано ползотворните причини, на които обърнахме внимание, да ни напомнят отново, колко е важно да имаме ежедневния навик да пием достатъчно вода.


 

Коментари към "Важни причини да пием достатъчно вода":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg