Няма начин, на Гергьовден се хапва агнешко! Ако се чудите как да го приготвите този път, ето една рецепта, идеална за случая - агнешко бутче с лимон, канела и още...
Необходими продукти:
1 агнешко бутче
сок от 1/2 лимон
2 скилидки чесън
1/2 ч. л. мляна канела
щипка смлян карамфил
листа от 2 стръка джоджен
60 мл (4 с. л.) олио
смлян черен пипер и сол
сок от 1 лимон, допълнително
Начин на приготвяне:
Бутчето се измива и подсушава.
Отделно се смесват лимоновият сок, ситно нарязаният джоджен, пресованият чесън, карамфилът, канелата и олиото. Сместа се подправя на вкус със сол и черен пипер, след което се разбърква добре.
Агнешкото бутче се нaмазва с приготвената смес. Оставя се да престои 3 часа.
Фурната се загрява на 180 С.
Агнешкото бутче се прехвърля в тава с малко вода. Пече се около 1-1 и 1/2 часа като периодично се полива с отделения сок.
Бутчето се изважда от тавата, а сосът се прецежда и се разрежда със сок от 1 лимон.
Ястието може да се сервира със зелен фасул или с печени пресни картофи с розмарин.
Добър апетит!