За Мечо пух и смисъла на живота

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Мисли, мисли, мисли, мисли..


Любимият на всички деца и възрастни Мечо Пух не е случаен сладък мечок. Всеки персонаж има своето скрито тълкуване, своят огледален образ в реалния живот. Казват, че човек трябва да прочете тази книга поне 3 пъти. Веднъж в детството, втори път като възрастен и трети път, когато вече има свои деца. След всяко прочитане, ще открие нещо ново за себе си, нещо което преди не е забелязвал и не е проумявал. Асоцииациите ни се менят с годините, а Пух и приятелите му могат да носят различен смисъл за всеки един от нас. Но, нека се опитаме да пренесем тези герои в реалния свят и да видим какво всъщност олицетворяват.


Мечо Пух: Неговото любимо нещо в целия свят е медът! Той буквално прекарва дните си в търсене на още и още мед, яде го в неограничени количества и всичко, което прави е свързано с търсенето на повече мед. Според някои психолози, неговият образ е символ на човешката ненаситност и чревоугодничество. Почти всяко трето дете има някакви хранителни смущения, а броят на затлъстелите постоянно расте. Родителите се стараят да угаждат на всяка детска прищявка, а понякога го правят само за да получат малко спокойствие. Нека да запушим устата на ревящото дете с още малко шоколад, за да си спечелим пет минути тишина. Така се създава порочния кръг, в който то свиква да получава всичко с рев и тропане, търкаляне по пода в мола и други всевъзможни късащи нервите методи. Проблемът остава, когато тези деца станат възрастни. Те не знаят какво е да положиш усилие за нещо смислено и продължават да искат още и още. Обикновено до края на живота си такива хора не могат да живеят без родителите си, което се прехвърля и във връзките им – те търсят заместител на семейството, което ще задоволи прищевките им. Много психолози свързват Пух и неговия неудържим глад с „лакомията” – един от седемте смъртни гряха.


Прасчо: Абсолютен манифест на страха! И още – съмнението, нерешителността, неувереността и всичко свързано с проблемите на една несамостоятелна, плаха и ранима личност. Прасчо се страхува преди всяка своя крачка. Той символизира обикновения човешки страх от непознатото, но умножен десетки пъти. Всичко ново е потенциално опасно. Някои хора никога не могат да преодолеят страховете си. В няколко момента, прасенцето наистина прави решителни и смели крачки за да пребори своите страхове, но то си остава едно беззащитно същество, което не може да бъде самостоятелно. Винаги има нужда от семейство и приятели, за да се чувства в безопасност и никога не си е самодостатъчно. 

 

Йори: Вечният песимист. Йори винаги се чувства нещастен и унил, игнориран и недооценен от останалите. Той счита, че мнението му няма значение за никого и всичко е безсмислено. Неуверените в себе си хора страдат постоянно от самотата, в която сами се заключват. Тяхното неумение да се радват на малките неща ги прави антисоциални единаци, които копнеят за чужд живот, но никога нямат мотивацията да го постигнат. В един момент, къщичката от дървени клони се срутва върху магаренцето, но то е свикнало да вижда само лошото, като един истински пораженец. Някой беше казал: "Светът е място на толкова много възможности, но и толкова малко мотивация!" Депресията е застигала всеки в определен момент от живота. Но, по-важното е, веднъж превърнали се в хронично тъжни магарета, имаме ли сили да се измъкнем от дупката? Начин винаги има.


Тигър: Думата, която описва най-добре тигъра, е “годрост”. Той просто е самовлюбен, възхищава се на себе си всяка секунда. Това, което притежава е огромно его. Срещали сте такива хора. В началото те ви привличат с енергията си и постоянния ентусиазъм, с чувството за хумор и интересния си живот. Но, малко са онези, които биха могли да споделят живота си с егоист в истинския смисъл на думата. Тигър прави всичко с една цел – да се докаже! Да напомпа още повече самочувствието си, да се хареса на останалите и да бъде всеобщ любимец завинаги. Той се вълнува най-вече от мнението на останалите и търси одобрението им или възхищението от неговото величество. У всеки един от нас има нещо тигърско. И, да – гордостта също е един от седемте смъртни гряха.

 

Но в крайна сметка, най-важен е изводът, че всяко негативно качество или действие, погледнато от смешната страна, не ни се струва нито толкова страшно, нито толкова непростимо!
 


 

Коментари към "За Мечо пух и смисъла на живота":
Най-четени
 
Френски фермери позираха за секси календар на Фред Гудон Френски фермери позираха за секси...

С такива мъже всичко ще е наред през 2017г.

11:10 | 05.12.2016| Календар Секси Фермери
 
Ето защо винаги трябва да махате палтото на детето в кола Ето защо винаги трябва да махате...

Ако не го направите  излагате децата на сериозна...

18:57 | 28.11.2016| Виж цялата статия
 
6 съвета за тих секс, които да изпробвате в къщата на родителите му 6 съвета за тих секс, които да...

Зара Бари от „Elite Daily”съветва как да...

14:45 | 28.11.2016| Пози тихи изпробвате
 
Изненадващата история, която се крие зад емблематичната прическа на принцеса Даяна  Изненадващата история, която се крие...

Стила  на 90-те, който *всеки * копира почти никога...

18:55 | 29.11.2016| Виж цялата статия
 
Какво се случва с тялото ти, когато спреш да пушиш Какво се случва с тялото ти, когато...

Положителните ефекти на спирането на цигарите

13:01 | 30.11.2016| Виж цялата статия
 
14 начина да отслабнем по време на празниците, вместо да напълнеем 14 начина да отслабнем по време на...

Не позволявайте талията ви да плаща цената на веселбата

19:04 | 02.12.2016| Виж цялата статия
 
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. RSS BEU.bg