5 неща, които приемаме за даденост

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Замисля ли ли сте се колко грешки сме допускали, някои от тях непоправими, само защото сме живели с мисълта, че дадено нещо ни се полага? Ей така, по право, без шанс да го изгубим!

 

Това е изключително неправилно от наша страна. Затова и решихме да ви припомним 5 неща, които повечето от нас смятат за даденост. А, не бива!

 

1. Здраве

Здравият човек е щастлив, без да го осъзнава. Всичко, за което мечтаем и за което се борим, губи смисъл, ако изгубим здравето си. Нали си спомняте детските години, когато искахте най-хубавия подарък за рождения ден и проблемите ви се състояха в това да се тревожите, че сте изпуснали повторението на любимото ви анимационно филмче? Майка ви беше жизнена, млада и постоянно ви се караше колко е разхвърлена стаята ви. Човек свиква с мисълта, че младостта е вечна, но идва момент, в който непременно ще се сблъскаме с реалността и ще разберем, че нито ние сме деца вече, нито родителите ни са толкова млади и енергични. Както те са свикнали да ни виждат винаги като бебета, дори вече да сме на по тридесет години, така и ние не сме осъзнали как косите им са станали бели. Отделяйте време за майка си, обаждайте й се по телефона или поне не се ядосвайте, когато тя го прави постоянно. Не пропилявайте възможността да се отпуснете и да се забавлявате с тези, които са ви отгледали. Ходете на разходки по магазините, на кафе, на гости. Родителите ви са единствените хора, които ще ви обичат безвъзмездно. Което ще рече, че каквото и да правите, каквото и да казвате, винаги ще бъдете тяхното малко момиче/момче, което има нужда от грижи и закрила, дори да отрича това!

 


2. Способности и таланти

Дали в училище, или на работа, светът постоянно ни сблъсква с други хора, с които да се сравняваме. Понякога това е потискащо, понеже всеки един от нас притежава различни способности и таланти, всеки е добър в нещо за себе си. Сравнявайки се с всички вундеркинди в науката, музиката, изкуството и др. области, все едно чуваме отвсякъде „Ти не струваш”, „Не ставаш за нищо”. Започваме да се мъчим да подражаваме на някого и да искаме неговия живот. Забравяме какво имаме и искаме онова, което има някой друг. Но, знаете ли, докато се чудите как да заприличате повече на своя пример за подражание, в същия момент някъде някой би дал какво ли не за да бъде на ваше място.

 


3. Образование

Всички се стремим към определени социални и обществени норми, които да определят вместо нас колко сме успешни и добри, дали сме умни или не сме. Образованието е важна част от живота ни, и то такава, която не бива да прекъсваме никога. Но, в частност, да имаш диплома за „някакъв“ и да си лепиш етикет с професията, която ти е отредила системата според факултета, в който си попаднал, е доста неефективно. Много по-добре би било всеки да се специализира в онова, което го прави щастлив и, в което е добър, вместо да се стреми към по-престижна и доходоносна работа, само защото ще изглежда добре и успял в очите на другите. Не бива да пропиляваме живота си, преследвайки фикс идеи за перфектната работа, перфектната жена/мъж, деца и т.н. Открийте онова, което правите с желание и му се отдайте, ако ще най-доброто, на което сте способни, да е ходенето по въже, например.

 


4. Приятелството

Не осъзнаваме, че приятелите всъщност са хора, с които имаме дългогодишна връзка, за която също се налага да полагаме усилия. Приемаме ги за даденост и дори се отнасяме с тях зле понякога, считайки, че са длъжни всичко да ни простят. Сменяме гадже след гадже и плачем на рамото им след всяка раздяла, но когато дойде следващата връзка, отново ги пращаме в чакалнята. 

 


5. Добротата на останалите

Добрите хора често са считани за глупави. Свикнали сме всеки да си гледа интереса и дори се опитваме да прецакаме останалите. Хората се раждат с усещането, че е редно да си помагат, но с времето, губят представата си за добро и зло. Доброто е онова, което носи материални и емоционални ползи за нас самите, а животът на заобикалящите ни непознати няма значение. Лицемерието е висша добродетел, в този смисъл. Приемаме всички за по-глупави и наивни от нас и се радваме на чуждото нещастие, което срещаме, но роним крокодилски сълзи по шоу-телевизионни драми. Припомнете си, че хората не са длъжни да ви се покланят, когато минавате. Заслужете уважението на останалите, не си мислете, че ви е дадено по презумпция.
 


 

Коментари към "5 неща, които приемаме за даденост":
Най-четени
5 вида лошо поведение при децата, свързано с родителски грешки 5 вида лошо поведение при децата,...

Възпитанието на децата зависи основно от родителите

11:58 | 19.06.2017| Виж цялата статия
 
Какъв тип гадже ще бъде той според зодията. Част І Какъв тип гадже ще бъде той според...

Романтичен или злопаметен, стабилен или неуравновесен...

18:27 | 13.06.2017| Виж цялата статия
 
 
Защо краката ви се потят (толкова много)? Защо краката ви се потят (толкова...

Какво обясняват докторите

19:15 | 12.06.2017| Виж цялата статия
 
3 неща, които НИКОГА НЕ трябва да правите при отстраняване на кърлеж! 3 неща, които НИКОГА НЕ трябва да...

И как се тостранява правилно

13:39 | 20.06.2017| кърлеж
 
9 Непродуктивни навика, които успешните хора избягват 9 Непродуктивни навика, които...

Eто какъв е пътят на успеха:

15:13 | 16.06.2017| Виж цялата статия
 
Какъв тип гадже ще бъде той, според зодията му. Част ІІ Какъв тип гадже ще бъде той, според...

Ето как да разберете какъв приятел ще бъде той, въз...

19:29 | 14.06.2017| Виж цялата статия
 
Какво означава рождената дата на близнаците на Клуни Какво означава рождената дата на...

Ела и Александър Клуни официално са зодия Близнаци, но...

21:34 | 12.06.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg