Рецепта за шоколадовата торта на Джулия Чайлд

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Чували ли сте за Джулия Чайлд? Ако не сте, нека ви кажем, че това е гранд дамата на американската кулинария, жената, която промени начина, по който американците мислят за храната и готвят ястията като обогати кухнята им с елементи на френската кухня. А днес се навършват точно 100 години от раждането й!

Когато след сватбата си Джулия се премества в Париж и се записва на курсове в известната кулинарна школа Cordon Bleu, тя се влюбва във френската кухня и решава да я направи достъпна за всички. Г-жа Чайлд успява да превърне готвенето от необходимо задължение в удоволствие, а една от философиите й е, че то е ритуал, който заздравява семейството. Затова тя учи семейните двойки да укрепват любовта и секса, като готвят заедно.

Нямаше как на днешния ден да не ви поглезим с една от вкусните й рецепти. И понеже няма нищо по-изкушаващо от френските сладкиши – voila! Ето как да си направите шоколадовата торта на Джулия Чайлд.

 

Необходими продукти:

около 120 гр. млечен шоколад

2 с.л. ром или кафе

1/2 чаена чаша масло

2/3 чаена чаша захар (смесва се с маслото)

3 жълтъка

3 белтъка

1 щипка сол

1 с.л. захар (разбива се с белтъците)

1/3 чаена чаша натрошени бадеми

1/4 ч.л. Бадемов екстракт

1/2 чаена чаша брашно

 

За шоколадово-маслената глазура:

60 гр. шоколад

2 ч.л. ром

5 – 6 ч.л. масло

 

Начин на приготвяне:

За тортата:

Предварително затоплете фурната до 350 градуса. Намажете с масло и поръсете с брашно съда, който сте избрали.

Поставете шоколада и рома (или кафето) в малък съд, захлупете го и го поставете в по-голям съд с почти вряща вода, но да не е на котлона.

Смесете добре захарта и маслото. Добавете жълтъците и бъркайте, докато получите еднородна смес.

Смесете белтъците и солата и разбъркайте добре. След това добавете и 1 с.л. лъжица захар и разбийте.

С гумена шпатула разбъркайте разтопения вече шоколад със сместа от масло и захар, а след това добавете натрошените бадеми и бадемовия екстракт. Веднага след това смесете и с една четвърт от разбитите белтъци. Постепенно добавяйте останалите белтъци и брашното, като не спирате да бъркате, докато от всичко не се получи еднородна, гладка смес.

Готовото тесто се поставя в съда, намазан с масло и поръсен с брашно, и внимателно се избутва към краищата му (най-добре става със гумена шпатула).

Пече се около 25 минути. Тортата трябва леко да бухне по краищата, а центърът трябва леко да се движи.

Изчакате поне час – два преди да нанесете глазурата.

А ето и как да я приготвите.

Разтопете около 60 гр. шоколад и 2 ч.л. ром на водна баня за около 5 минути. Постепенно смесете с 5 – 6 ч.л. масло, като не спирате да бъркате. Изчакайте да се изстуди до получаването на удобна за нанасяне консистенция и поставете на тортата. Най-добре е да размажете глазурата със широк нож или шпатула.


 

Коментари към "Рецепта за шоколадовата торта на Джулия Чайлд ":
Най-четени
Двете лица на всеки зодиакален знак, Част 1 Двете лица на всеки зодиакален знак,...

Положителни и отрицателни страни

13:28 | 11.08.2017| Виж цялата статия
 
Китайски ресторант предлагал отстъпки въз основа размера на сутиена Китайски ресторант предлагал отстъпки...

"Гениална маркетингова стратегия" или сексизъм?

18:31 | 09.08.2017| Виж цялата статия
 
Двете лица на всеки зодиакален знак, Част ІІ Двете лица на всеки зодиакален знак,...

Положителни и отрицателни страни

19:07 | 14.08.2017| Виж цялата статия
 
Невероятната история на Рошко – Балу! Невероятната история на Рошко – Балу!

За по-малко от три дни от Средна Гора, Рошко стигна до...

13:05 | 10.08.2017| куче спасяване
 
Най - добрите начини за отслабване за жените над 30 години Най - добрите начини за отслабване за...

Влезте отново във форма с тези ефективни трикове и...

16:32 | 09.08.2017| хранене над 30
 
5 фрази, които никога не трябва да казвате във връзката си 5 фрази, които никога не трябва да...

Ако не искате тя да приключи

17:28 | 17.08.2017| Виж цялата статия
 
Това куче винаги хвърля топката на улицата. Това куче винаги хвърля топката на...

Причината, поради която го прави ще ви накара да се...

16:18 | 11.08.2017| Виж цялата статия
 
Хранителен магазин бива ограбван системно. Хранителен магазин бива ограбван...

Вижте крадците, заснети с камера

20:37 | 15.08.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg