Пица „Маргарита”

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Пица „Маргарита” със сигурност е едно от най-прочутите италиански изкушения. И казвам изкушения не случайно, защото тя е чудесен пример за тактиката на италианците в готварството, а именно – малко съставки, които се съчетават божествено и са наистина качествени.

Това е тайната – простота и хубави продукти, подправени с щипка любов…

Може би знаете, че това ястие носи името на италианската кралица Маргарита ди Савоя. През 1889 г. готвачът Рафаеле Еспосито имал за задача да впечатли Нейно величество с вкусно ястие. За беда той не разполагал с много продукти, но това, което създал, покорило кралицата. Рафаеле приготвил пица с домати, моцарела и пресен босилек – съставки, с цветовете на италианския флаг.

Комбинацията им е наистина прекрасна и няма нищо общо с вариациите на пицата, които се срещат по нашите ширини. Затова ето я и оригиналната рецепта, на която попаднахме в блога „Кулинарно в кухнята с Йоана”…

 

Необходими продукти:

За тестото:

300гр. брашно

150 мл. хладка вода

4 суп. лъж. зехтин

1 суп. лъж. суха мая

1 чаена лъж. Сол

 

За соса:

2 големи узрели домата

2 скилидки чесън

250 гр. моцарела, нарязана на шайби

4 суп. лъж. зехтин

сол

листа пресен босилек

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в дълбока купа заедно със солта. Прави се кладенче в средата. В него се слагат зехтина, солта и маята. Постепенно се прибавя водата, като се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или вода. Тестото се прави на топка, намазва се със зехтин и се оставя 30 мин. да почине.

Доматите се обелват, отстраняват се семките. Нарязват се на кубчета. Към тях се прибавят наситнения чесън, 2 суп. лъж. зехтин, малко сол и 5-6 нарязани листа босилек.

Друг вариант за приготвянето е като се нарежат доматите на шайби. В този случай те се подреждат върху тестото, отгоре се разпределя чесъна, босилека и моцарелата. После се процедира както е описано по-долу.

Тестото се разточва на тънък кръг. Разтила се в кръгла намаслена тава като се остави малък бордюр по краищата.

Доматения сос се разпределя върху тестото. Отгоре се подреждат шайбите моцарела. Всяко парче моцарела се поръсва с малко зехтин и пресни листа босилек.

Пицата се пече около 15-20 мин. на 230°C, докато моцарелата се зачерви.

Добър апетит!


 

Коментари към "Пица „Маргарита”":
Най-четени
5 вида лошо поведение при децата, свързано с родителски грешки 5 вида лошо поведение при децата,...

Възпитанието на децата зависи основно от родителите

11:58 | 19.06.2017| Виж цялата статия
 
Какъв тип гадже ще бъде той според зодията. Част І Какъв тип гадже ще бъде той според...

Романтичен или злопаметен, стабилен или неуравновесен...

18:27 | 13.06.2017| Виж цялата статия
 
 
Защо краката ви се потят (толкова много)? Защо краката ви се потят (толкова...

Какво обясняват докторите

19:15 | 12.06.2017| Виж цялата статия
 
3 неща, които НИКОГА НЕ трябва да правите при отстраняване на кърлеж! 3 неща, които НИКОГА НЕ трябва да...

И как се тостранява правилно

13:39 | 20.06.2017| кърлеж
 
9 Непродуктивни навика, които успешните хора избягват 9 Непродуктивни навика, които...

Eто какъв е пътят на успеха:

15:13 | 16.06.2017| Виж цялата статия
 
Какъв тип гадже ще бъде той, според зодията му. Част ІІ Какъв тип гадже ще бъде той, според...

Ето как да разберете какъв приятел ще бъде той, въз...

19:29 | 14.06.2017| Виж цялата статия
 
Какво означава рождената дата на близнаците на Клуни Какво означава рождената дата на...

Ела и Александър Клуни официално са зодия Близнаци, но...

21:34 | 12.06.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg