Пица „Маргарита”

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Пица „Маргарита” със сигурност е едно от най-прочутите италиански изкушения. И казвам изкушения не случайно, защото тя е чудесен пример за тактиката на италианците в готварството, а именно – малко съставки, които се съчетават божествено и са наистина качествени.

Това е тайната – простота и хубави продукти, подправени с щипка любов…

Може би знаете, че това ястие носи името на италианската кралица Маргарита ди Савоя. През 1889 г. готвачът Рафаеле Еспосито имал за задача да впечатли Нейно величество с вкусно ястие. За беда той не разполагал с много продукти, но това, което създал, покорило кралицата. Рафаеле приготвил пица с домати, моцарела и пресен босилек – съставки, с цветовете на италианския флаг.

Комбинацията им е наистина прекрасна и няма нищо общо с вариациите на пицата, които се срещат по нашите ширини. Затова ето я и оригиналната рецепта, на която попаднахме в блога „Кулинарно в кухнята с Йоана”…

 

Необходими продукти:

За тестото:

300гр. брашно

150 мл. хладка вода

4 суп. лъж. зехтин

1 суп. лъж. суха мая

1 чаена лъж. Сол

 

За соса:

2 големи узрели домата

2 скилидки чесън

250 гр. моцарела, нарязана на шайби

4 суп. лъж. зехтин

сол

листа пресен босилек

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в дълбока купа заедно със солта. Прави се кладенче в средата. В него се слагат зехтина, солта и маята. Постепенно се прибавя водата, като се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или вода. Тестото се прави на топка, намазва се със зехтин и се оставя 30 мин. да почине.

Доматите се обелват, отстраняват се семките. Нарязват се на кубчета. Към тях се прибавят наситнения чесън, 2 суп. лъж. зехтин, малко сол и 5-6 нарязани листа босилек.

Друг вариант за приготвянето е като се нарежат доматите на шайби. В този случай те се подреждат върху тестото, отгоре се разпределя чесъна, босилека и моцарелата. После се процедира както е описано по-долу.

Тестото се разточва на тънък кръг. Разтила се в кръгла намаслена тава като се остави малък бордюр по краищата.

Доматения сос се разпределя върху тестото. Отгоре се подреждат шайбите моцарела. Всяко парче моцарела се поръсва с малко зехтин и пресни листа босилек.

Пицата се пече около 15-20 мин. на 230°C, докато моцарелата се зачерви.

Добър апетит!


 

Коментари към "Пица „Маргарита”":
Най-четени
Дъщерята на Катрин Зита Джоунс е нейно мини копие Дъщерята на Катрин Зита Джоунс е...

Двете не биха могли да си приличат повече 

16:31 | 15.09.2017| Виж цялата статия
 
Ирина Флорин се завръща с нов сингъл Ирина Флорин се завръща с нов сингъл

Кралицата на клубната музика представя най-новия си...

12:10 | 14.09.2017| ирина флорин певица...
 
Няколко прекрасни начина да нарисувате ноктите си тази есен Част 2 Няколко прекрасни начина да...

Само си представете колко добре ще изглеждат тези...

18:30 | 15.09.2017| Виж цялата статия
 
6 прекрасни начина да нарисувате ноктите си тази есен Част 1 6 прекрасни начина да нарисувате...

Само си представете колко добре ще изглеждат тези видове...

16:12 | 14.09.2017| Виж цялата статия
 
Ок ли е и защо ако вашият хороскоп е „в отпуск” Ок ли е и защо ако вашият хороскоп е...

Хороскопът ви няма нищо общо с живота ви? Ето защо:

16:42 | 19.09.2017| Виж цялата статия
 
Кокошка и куче на дуел Кокошка и куче на дуел

Животинска борба - свободен стил

20:55 | 18.09.2017| Виж цялата статия
 
12 храни, които ви правят по-умни 12 храни, които ви правят по-умни

Науката за интлекта и мозъка е напреднала

18:42 | 18.09.2017| Виж цялата статия
 
6 обществени библиотеки, които са чудо на архитекурата 6 обществени библиотеки, които са...

6 от най-впечатляващите библиотеки в света

19:27 | 19.09.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg