Пица „Маргарита”

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Пица „Маргарита” със сигурност е едно от най-прочутите италиански изкушения. И казвам изкушения не случайно, защото тя е чудесен пример за тактиката на италианците в готварството, а именно – малко съставки, които се съчетават божествено и са наистина качествени.

Това е тайната – простота и хубави продукти, подправени с щипка любов…

Може би знаете, че това ястие носи името на италианската кралица Маргарита ди Савоя. През 1889 г. готвачът Рафаеле Еспосито имал за задача да впечатли Нейно величество с вкусно ястие. За беда той не разполагал с много продукти, но това, което създал, покорило кралицата. Рафаеле приготвил пица с домати, моцарела и пресен босилек – съставки, с цветовете на италианския флаг.

Комбинацията им е наистина прекрасна и няма нищо общо с вариациите на пицата, които се срещат по нашите ширини. Затова ето я и оригиналната рецепта, на която попаднахме в блога „Кулинарно в кухнята с Йоана”…

 

Необходими продукти:

За тестото:

300гр. брашно

150 мл. хладка вода

4 суп. лъж. зехтин

1 суп. лъж. суха мая

1 чаена лъж. Сол

 

За соса:

2 големи узрели домата

2 скилидки чесън

250 гр. моцарела, нарязана на шайби

4 суп. лъж. зехтин

сол

листа пресен босилек

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в дълбока купа заедно със солта. Прави се кладенче в средата. В него се слагат зехтина, солта и маята. Постепенно се прибавя водата, като се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или вода. Тестото се прави на топка, намазва се със зехтин и се оставя 30 мин. да почине.

Доматите се обелват, отстраняват се семките. Нарязват се на кубчета. Към тях се прибавят наситнения чесън, 2 суп. лъж. зехтин, малко сол и 5-6 нарязани листа босилек.

Друг вариант за приготвянето е като се нарежат доматите на шайби. В този случай те се подреждат върху тестото, отгоре се разпределя чесъна, босилека и моцарелата. После се процедира както е описано по-долу.

Тестото се разточва на тънък кръг. Разтила се в кръгла намаслена тава като се остави малък бордюр по краищата.

Доматения сос се разпределя върху тестото. Отгоре се подреждат шайбите моцарела. Всяко парче моцарела се поръсва с малко зехтин и пресни листа босилек.

Пицата се пече около 15-20 мин. на 230°C, докато моцарелата се зачерви.

Добър апетит!


 

Коментари към "Пица „Маргарита”":
Най-четени
Новолунието на Ноември 2017 в Скорпион  е перфектната възможност да проучите тъмната си страна Новолунието на Ноември 2017 в...

Направете това, от което се страхувате най-много

13:29 | 10.11.2017| Виж цялата статия
 
Митът, който стои зад „Тор: Рагнарок” Митът, който стои зад „Тор: Рагнарок”

Рагнарок не е просто екзотично име

19:09 | 08.11.2017| Виж цялата статия
 
7 Признака, че някой ревнува и как да го избегнете 7 Признака, че някой ревнува и как да...

Чудите се дали ви завиждат?

14:10 | 07.11.2017| Виж цялата статия
 
10 неща, които ви пречат да имате връзка 10 неща, които ви пречат да имате връзка

Грешкште, които правим отблъскват другите

16:15 | 08.11.2017| Виж цялата статия
 
7 Съвета как да се погрижите за себе си, когато се чувствате зле 7 Съвета как да се погрижите за себе...

Никой не може да ни помогне така, както можем ние самите

13:37 | 13.11.2017| Виж цялата статия
 
Науката показва защо тишината е наистина важна за мозъка ви Науката показва защо тишината е...

За емоционалното ни здраве и ефективна работа, тишината е...

18:55 | 14.11.2017| Виж цялата статия
 
Тази жена използва блясък, за да превърне стриите в изкуството и резултатите са зашеметяващи Тази жена използва блясък, за да...

Изкуството се бори с овластяването на тялото

20:15 | 06.11.2017| Виж цялата статия
 
5 Поведения на мъжете, които все още се държат като 5 Поведения на мъжете, които все още...

Те винаги оставят малко деца, но ето кога, положението е...

15:01 | 17.11.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg