Може да сте "алергични" към авокадото, без да имате хранителна алергия

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Чувствали ли сте някога сърбеж по езика  малко след  като сте яли сутрешния си тост с авокадо? Това е по обичайно, отколкото си мислите ! Нарича се синдром на устната алергия - СУА (OAS). По принцип, имунната система е все по-предпазлива и силно объркана.

Обикновено, вашите алергии от дървета и полени са причинени от протеините в тези растения. Когато влезете в контакт с тях, тялото ви бърка тези протеини с опасни натрапници, причиняващи всички тези симптоми, които познавате и толкова „обичате” (например хрема, сълзене на очите, кихане).

Но, в случай на синдром на устната алергия, тялото ви взима няколко предпазни мерки повече и обърква протеините в храната с протеините в растенията,  към които сте алергични.

Ако имате СУА и вашите алергии обикновено са предизвикани от бреза, например, те могат също така да се активират, когато ядете ябълки, моркови, сливи, или, за съжаление, авокадо. Но ако сте алергични към тревата, е по-вероятно да имате реакция към пъпеш или домати. И най-разочароващо е, че СУА  обикновено не се проявява, докато сте тинейджър или в началото на 20-те години, а след като сте яли години наред вкусно гуакамоле без никакви проблеми.

Добрата новина е, че реакцията на СУА има тенденция да бъде много по-мека, отколкото хранителните алергии. Вместо гърлото ви да се надуе и затвори, най-вероятно ще имате просто сърбеж, раздразнено усещане в устата си и, може би, малко разстроен корем по-късно. Това е, защото протеините се усвояват и се извеждат от вашата хранителна система, а случаят с цветния прашец не е същия.

Дори ако реакцията ви е лека, тя може неочаквано да стане по-сериозна. Това означава, че по принцип е добра идея да се избягват храни, които предизвикват сърбеж на езика или други реакции. Някои хора съобщават, че техните симптоми на СУА са по-силни, когато техните сезонни алергии също са в пика си. Разговорите с алерголог са най-добрият начин да разберете какво се случва - и колко да се притеснявате.

Все пак има мерки, които да предприемете, за да  избегнете най-лошата реакция: Тъй като повечето от тези обезпокоителни протеини се концентрират в кората и люспите на плодовете и зеленчуците,  отстранете ги. Можете също така да готвите храните, които ви притесняват, тъй като топлината разгражда протеините, причиняващи реакции.


 

Коментари към "Може да сте "алергични" към авокадото, без да имате хранителна алергия":
Най-четени
4 признака, че вашият партньор никога няма да изневери 4 признака, че вашият партньор никога...

Ако той се държи така, няма повод за притеснение:

17:45 | 23.03.2017| Виж цялата статия
 
8 начина, да преодолеете бившия според Дженифър Лопес 8 начина, да преодолеете бившия...

Тя успя, ще успеем и ние...

15:35 | 23.03.2017| Виж цялата статия
 
Кучетата могат да бъдат най-добрият приятел на човека, но ново изследване показва, че те могат да бъдат и умишлено подли Кучетата могат да бъдат най-добрият...

Кучетата притежават човешки познавателни способности

14:42 | 16.03.2017| Виж цялата статия
 
Талант от Талант от "Бон-Бон"...

Прекрасната Петра е само на 10 г.

15:05 | 15.03.2017| полин генова певица
 
Какво означава, когато Луната е Нарастваща & Намаляваща Какво означава, когато Луната е...

Как ни влияят лунните фази

18:34 | 24.03.2017| Виж цялата статия
 
6 Признака,  че Законът за привличането работи за вас 6 Признака, че Законът за...

Позитивизмът привлича доброто

17:15 | 17.03.2017| Виж цялата статия
 
Всички тези селфита, които публикувате може да съсипват романтичната ви връзка Всички тези селфита, които...

Трябва ли да ревнуваме от селфитата?

13:48 | 17.03.2017| Виж цялата статия
 
Тази чанта за вино ви позволява да пълните чашата си навсякъде Тази чанта за вино ви позволява да...

Носете партито със себе си

17:17 | 15.03.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg