Как да се научим да мечтаем отново? (част 1)

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Мечтите са нещо много важно. Те са като фарът, който ни показва къде искаме да стигнем. Те ни дават посоката, а ние осмисляме живота си, търсейки пътя към заветната цел...

Да, мечтите са много важни, за да можем да се радваме на живота. Забелязали ли сте обаче, колко хора са изгубили своите мечти? Може би и вие?! Затова искаме да ви запознаем с един материал от сайта www.lifehack.bg, който ще ни припомни как да се научим да мечтаем отново и как да преследваме мечтите си...

"Спомняте ли си, когато бяхте деца, какво се случваше в междучасията? Какво се случваше вкъщи след училище? Играехме си, смеехме се и мечтаехме безкрай…

Колко отдавна ми се струват онези дни. Сякаш никога не ми се е случвало на мен. Мечтаех да ида в Бразилия и да играя футбол с Пеле. След време влязох в техникум, после в университета. Накрая, когато системата ме дипломира и бях готов да скоча в дълбините на света за големи и пораснали деца, ме оперираха.
Оперираха ме и ми извадиха с памук онзи толкова важен орган, който ме караше да мечтая.

След този тъжен ден влязох в рутината на ежедневието … и така до днес. С риск да обидя някого, смятам, че много хора ги оперират по същият начин.

Но защо?
Да имаш мечта е да имаш „Защо?” в живота си. Да имаш „Защо?” означава да знаеш какво правиш. Когато се занимаваш с нещо и липсва „Защо?” в него, нещото не се получава. Без „Защо?”, няма да вложиш достатъчно енергия, няма да вложиш време и емоции, защото не знаеш „Защо?” го правиш.

Особено това се отнася за бизнеса, с който се занимава човек. Човек се нуждае от Север и от Фар в живота си. Мечтата на човек е този фар, тази водеща светлина, която те направлява в тъмнина или при силна буря.

Ако имаш фар, ако имаш мечта, ако имаш „Защо?” то тогава можеш да започнеш да строиш. За над 90% от хората по света, без разлика от религия, цвят на кожата, език, социален статус, времето минава, годините минават, минутите отлитат и те никога не разбират накъде отиват.


Знаете ли защо?

Защото мечтите умират, когато попаднем в рутината на ежедневието и работата. Понеделник, Вторник, Сряда, Четвъртък, Петък, Събота, Неделя и отново и отново.

За нашите мечти…
Когато бяхме деца винаги мечтаехме, да бъдем космонавти,да бъдем Брус Лий, пожарникари, певици и певци, фото-модели и какво ли още не.
Мечтаехме без мярка и без страх.

В младостта, младежките години минаваха мечтаейки да пораснем, да бъдем големи, да правим каквото правят големите, да имаме приятел/ка.

В университета, също мечтаехме, вече за по–сериозни и реални неща. Как ще започнем високоплатена работа, за екскурзия в чужбина, за нова кола.

Дойде един ден, в който се дипломирахме, и хванахме кръста. От там започна новият път. Започваме да си търсим работа, намираме я, и в голям % от случаите не е това, за което сме се подготвяли толкова много.

Когато работата започне и ни делегират задачи, когато ни поставят условия, играта наречена живот сменя своя ритъм.

Едни особени хора наречени – шеф, началник, директор, управител, супервайзър и т.н. ни следят за изпълнението на тези задачи, и така минават ден, след ден, след ден, след ден правейки едно и също, едно и също, едно и също…докато накрая си дадем сметка че мечтите ни са мъртви.

Може би шефа планира да постигне мечтите си, мечтае за нова къща на плажа или за пътешествие до Малдивите с любовницата си, за бъдещи инвестиции на борсата.
Той мечтае…., а ти?

Останалите, които работят за него обаче, мислят как да разпределят пари за всички сметки на края на месеца. И това не се случва само в нашият роден край, това се случва навсякъде. Това е основната причина, поради която мечтите загиват. Минават 10, 20, 30, минават 40 години от живота ни и много често хората не знаят накъде отиват.

Ако застанем за малко пред НДК и се загледаме в хората, които минават и се замислим, колко от тях имат ясни и точни мечти, колко от тях знаят какво точно искат от живота. Ще си дадем сметка, че са ужасно малко.

Дефиниране на целите
Мечтите са основният мотив, който ни тласка към постигането на целите, които сме си поставили в живота. За да може това да се случи, мечтите ни трябва да са ясни и точни, да са дефинирани.

Ако те не са ясни и точни се превръщат в мързеливи желания. Никога не се превръщат в реалност. Една ясна и точна мечта е такава, защото ти знаеш какво искаш в детайли. Такава мечта се визуализира живо и продължително. Ще си позволя да дам пример с желанието да притежаваме и живеем в нов дом и по конкретно в нова къща. С просто искане и желание за къща, човек мисли за елементарна структура. Тук идва нуждата, къщата да бъде дефинирана или как точно я искам.

Искаш да бъде в планината, в равнината, в центъра на града, на село, на плажа, да има басейн, да е в средата на ранчо? С какъв цвят точно я искаш да бъде боядисана? С колко помещения искаш да бъде, с колко спални, колко бани, колко изхода да има. Каква да бъде кухнята – тип американска, обикновена панелка, на открито, с дизайн, без дизайн. Къде точно искаш да проектираш хола, ще има ли колони, ще има ли стъпала? Какъв да бъде гаража, подземен, надземен, за един, два за три автомобила? Как искаш да се стига до басейна, с пътека, с коридор, с мост, с асансьор? Какъв точно автомобил или автомобили искаш да бъдат паркирани в гаража, каква марка, какъв цвят с какви екстри, какъв интериор да имат?

Идва една серия от дефиниции, които се постигат с визуализиране. Те са в мислите ти, те са вътре в теб и ти ги виждаш така ясно, сякаш вече ги имаш."


 

Коментари към "Как да се научим да мечтаем отново? (част 1)":
Най-четени
Приемът на Ибупрофен за само една седмица увеличава риска от сърдечен удар с 50% Приемът на Ибупрофен за само една...

Звучи доста притеснително

20:32 | 16.05.2017| Виж цялата статия
 
Какво е това бяло нещо, което отделя сьомгата при обработка? Какво е това бяло нещо, което отделя...

И по-добрият въпрос: Безопасно ли е да се яде?

18:57 | 12.05.2017| Виж цялата статия
 
6 причини, поради които винаги ви е студено 6 причини, поради които винаги ви е...

Защо треперим и в топло време

16:50 | 15.05.2017| Виж цялата статия
 
6 инстинкта, които никога не трябва да пренебрегвате 6 инстинкта, които никога не трябва...

Шестото чувство обикновено е вярно

20:37 | 09.05.2017| Виж цялата статия
 
Факторите, за които не подозирате, но могат да повлияят много на зодиакалната съвместимост с партньора ви Факторите, за които не подозирате, но...

Какво може да ви разкаже  астрологията  за...

19:59 | 17.05.2017| Виж цялата статия
 
Пълнолунието този месец ще поиска от нас да бъдем търпеливи Пълнолунието този месец ще поиска от...

Цветната, пълна Луна на 10 май подпомага разцъфтяването...

20:54 | 10.05.2017| Виж цялата статия
 
Защо една силна жена е най-добрата партньорка, която някога можете да имате Защо една силна жена е най-добрата...

Тя няма да си губи времето да мрънка, тя ще действа

19:03 | 18.05.2017| Виж цялата статия
 
Астрологът Маргарита Паскалева разкрива подходящите дати за брак през 2017 г. Астрологът Маргарита Паскалева...

Вижте ценните съвети на астроложката за тази година

17:03 | 11.05.2017| астрологични мъдри...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg