Как да намалим рисковете от заразявания с болести на „мръсните ръце"?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Д-р Петър Николов, д. м. – Клиника по гастроентерология към Университетска болница „Св. Иван Рилски“, гр. София. Завършва Медицински Университет - София през 2005 г. Обучава се в Германия, Италия, Испания, Франция, Румъния, Малта, Китай и др. Защитил докторска дисертация в областта на хроничните възпалителни заболявания на червата и пробиотиците с множество научни статии в тази област.

 

Д-р Николов, всички знаем, че болестите “на мръсните ръце” могат да бъдат много опасни. Бихте ли ни казали малко повече за тях?

Едни от най-честите болести на мръсните ръце са диарията на пътешествениците, коремният тиф, ротавирусната диария, хепатит А и Е, заболяванията, причинявани от чревни паразити и много, много други. В световен мащаб над 2 милиона деца годишно стават жертва на тези болести.

Как се разпространяват те?

Тези инфекции се предават по т. нар. фекално-орален път на заразяване. Поради лоша лична хигиена по ръцете се задържат болестотворни микроорганизми. Ако ръцете не се почистват добре и редовно след излизането от тоалетната, то след това навън, или при децата - след игра, тези микроорганизми се разпространяват свободно по предметите от нашето ежедневие – дръжките на вратите и прозорците, телефонните слушалки, приборите за хранене и др. От там попадат в устата и започват да се развиват в тялото, причинявайки заболяване.

Споменахте децата. Те ли са най-рисковата група?

Всеки от нас е в риск, но рискът се повишава за лицата, живеещи при лоши социално-битови условия – без адекватен достъп до чиста вода, при много близък битов контакт между отделните индивиди, при липса на добра здравна култура и др. Но особено уязвими към инфекциите на мръсните ръце са малките деца, хората в напреднала възраст и хората в затворени колективи.

Кои са рисковите ситуации и места?

Пътуванията, особено в условията на ограничен достъп до чиста питейна вода; ползването на вода от заразени източници, природните бедствия и епидемичните взривове на инфекции, предаващи се по фекално-орален път; ситуациите и местата, при които се струпват по-големи групи от хора – летища, обществени сгради, транспортни средства, паркове и др. Риск представляват и всички хора с лоша лична хигиена.

Смята се, че мръсните ръце повишават имунитета, а младите майки казват: „Не се знае от какво ще порасне детето!” – правилно ли е това?

Според т.нар. „хигиенна теория” увеличената честота на алергиите и някои автоимунни заболявания са резултат от по-малкото инфекциозни стимули, с които се срещат съвременните деца. Тези микроорганизми помагат на имунната система да „узрее”. Това в никакъв случай не означава, че децата умишлено трябва да се отглеждат при лоши битови условия, както и да растат в стерилна среда. Те трябва да растат в хармония със себе си и своите семейства, да играят с други деца, да излизат сред природата и въобще да правят всичко, което прави едно дете.

Д-р Николов, споделихте много за рисковете от болестите „на мръсните ръце”. Как можем да ги намалим?

В основата стои добрата лична хигиена – редовно и качествено почистване на ръцете, за предпочитане с топла вода и сапун.

Вие знаете, че в ежедневието е почти невъзможно да разполагаме с топла вода и сапун навсякъде. Има ли алтернатива?

Да, има такава алтернатива – антибактериалните гелове. При повечето от тях основното антисептично средство е алкохол - етанол, изопропанол и др. Концентрацията на алкохола е 60-80% като се предпочитат концентрациите до 70%. Такъв продукт е, например „Medix антибактериален гел за ръце” с 63% етилов алкохол. При ограничен достъп до чиста вода тези препарати си остават незаменими – по данни на производителите унищожават до 99,9% от микроорганизмите. Важно е да се отбележи, че не всеки гел за почистване на ръце е антисептичен – това трябва да е изрично упоменато върху опаковката.

„Medix антибактериален гел за ръце” – как действа той в защита на хигиената на ръцете?

Както споменах, „Medix антибактериален гел за ръце” е антисептичен препарат - съдържа 63% етилов алкохол, който директно уврежда външната обвивка на микроорганизмите и води до тяхното унищожаване. Подходящ е за професионална и битова употреба. При правилно приложение „Medix антибактериален гел за ръце” унищожава 99.9% от микроорганизмите. Нанасят се 3 мл от гела върху сухи ръце, които се обтриват активно с него в продължение на 60 секунди.

Подходящ ли е „Medix антибактериален гел за ръце” и за малки деца?

При правилна употреба и по предназначение е подходящ за цялото семейство. Без, разбира се, да се злоупотребява с това. Неговите технически показатели се приближават дори до най-високия от всички европейски стандарти: EN 1500. Малката му опаковка го прави удобен както за дамската чанта, така и за „жабката” в колата, дори и за джоба.Така той винаги е „под ръка” във всяка неудобна ситуация за защита от болестите на мръсните ръце на всеки член от семейството.

„Medix антибактериален гел за ръце“ можете да откриете във веригите METRO, DM и BILLA. Още за продукта, вижте ТУК.                                          

„                                                                                              

 

 


 

Коментари към "Как да намалим рисковете от заразявания с болести на „мръсните ръце"?":
Най-четени
5 вида лошо поведение при децата, свързано с родителски грешки 5 вида лошо поведение при децата,...

Възпитанието на децата зависи основно от родителите

11:58 | 19.06.2017| Виж цялата статия
 
Какъв тип гадже ще бъде той според зодията. Част І Какъв тип гадже ще бъде той според...

Романтичен или злопаметен, стабилен или неуравновесен...

18:27 | 13.06.2017| Виж цялата статия
 
 
Кокосовото масло не е диетичното чудо, което мислите, че е Кокосовото масло не е диетичното...

Всъщност, експертите казват, че то може да е вредно за вас.

12:42 | 23.06.2017| кокосово масло...
 
3 неща, които НИКОГА НЕ трябва да правите при отстраняване на кърлеж! 3 неща, които НИКОГА НЕ трябва да...

И как се тостранява правилно

13:39 | 20.06.2017| кърлеж
 
9 Непродуктивни навика, които успешните хора избягват 9 Непродуктивни навика, които...

Eто какъв е пътят на успеха:

15:13 | 16.06.2017| Виж цялата статия
 
Какъв тип гадже ще бъде той, според зодията му. Част ІІ Какъв тип гадже ще бъде той, според...

Ето как да разберете какъв приятел ще бъде той, въз...

19:29 | 14.06.2017| Виж цялата статия
 
Първият воден парк в света за хора с увреждания отвори врати Първият воден парк в света за хора с...

Радостта по лицата на тези деца е всичко.

12:35 | 21.06.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg