Какво не трябва никога да казвате на депресиран човек

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Съвети

„Това е същността на депресията: Едно човешко същество може да оцелее почти във всичко, стига тя вижда края в далечината. Но депресията е толкова коварна и всекидневно се засилва, че е невъзможно да видим края. Мъглата е като клетка без ключ "- Елизабет Върцел

Хората с депресия се чувстват като в капан в собствения си ум, като се колебаят между чувство на вцепенение и чувство за безнадеждност. Тези чувства са нещо повече от тъга или просто подтиснатост. Те преследват ума на човека, принуждавайки го да воюва постоянно с мислите си.

Депресията може да стане изтощителна, ако не се лекува, и за съжаление може да доведе до самонараняване и самоубийство. Хората, които не разбират депресията, често гледат на нея като на извинение или опит за получаване на внимание. Ако не сте преживели лично депресия, може би несъзнателно ще допринесете за стигмата, ако вярвате, че страдащите хора просто си я измислят и тя е само в главите им.

Според WebMD, наръчникът за диагностициране на психични разстройства, показва, че имате депресия, ако страдате от поне пет от тези симптоми в продължение на поне две последователни седмици:

- "Потиснато настроение през по-голямата част от деня, особено сутрин

- Умора или загуба на енергия, почти всеки ден

- чувства на безполезност или вина почти всеки ден

- Нарушена концентрация, нерешителност

- Безсъние (неспособност за спане) или хиперсомния (прекомерен сън) почти всеки ден

- Очевидно намален интерес или удоволствие към почти всички дейности, почти всеки ден

- повтарящи се мисли за смърт или самоубийство (не само страх от смъртта)

- Усещане за безпокойство или забавянена реакциите

- Значително отслабване или наддаване на тегло "

Депресията е нещо, което не трябва да се възприема лековато, а онези, които я нямат, трябва да се стремят да я разберат напълно и да я изследват, преди да направят нечувствителни коментари, които биха могли да предизвикат някого.

Ето какво не трябва да казваме на някого с депресия:

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВА ПРИ СРЕЩА НА НЯКОЙ С ДЕПРЕСИЯ:

1.Мисля, че си просто тъжен.

На първо място, това твърдение изцяло отхвърля разстройството. Това кара страдащия да се чувства като че ли преувеличава и постоянните чувства на празнота и меланхолия са само в ума му (което, разбира се, не е вярно). Депресията е химически дисбаланс в мозъка, за някой, който е просто са тъжен, се предполага, че ще му мине и че това изобщо не е толкова сериозно, колкото го изкарват.

Това само подсилва стигмата около психичните заболявания и показва грубо неразбиране на депресията. Докато хората с депресия могат да я преодолеят в някои случаи, много от тях трябва да се борят с нея през целия си живот. Тъгата е временна, докато депресията може да бъде постоянна.

2.Това е само в главата ти.

Да, нещо такова. Ако кажете това на някой с депресия, то поне си го направил частично правилно. Поради химичния дисбаланс, който причинява депресията, се създават симптоми, които са много реални за страдащия. Това чувство е в главата им, но те не си го измислят. Хората мислят така само, защото не виждат вътре в мозъка на човека, а виждат само онова, което е на повърхността.

Това психично разстройство обаче е много реално и казвайки, на човек в депресия, че търси внимание, или пък, че хората ще изпитват съжаление към него, е огромна обида за някой, който преминава през много истински умствени травми.

3.Опитайте се да бъдете позитивни.

Да, едва ли на никой с депресия му е хрумвала тази идея! Това е като юмрук в лицето на депресирания. Никой с депресия не иска да се чувства така; те просто го чувстват и трябва да се справят с това ежедневно. Разбира се, те биха могли да опитат техники за позитивно мислене, терапия, медитация и т.н., и все още страдат от депресия. Не съществува универсален подход към лечението на депресията и няма гаранция, че някое от горепосочените средства ще работи. Трябва обаче да разберете, че тези, които страдат от депресия, вероятно са се опитвали да "бъдат положителни" всеки ден. Това твърдение предполага, че ако положат малко повече усилия, ще се почувстват по-добре, а това просто не е вярно.

Това са само няколко изявления, които трябва да избягвате да казвате на някого с депресия. Даването на добронамерен съвет е добре; обаче, не забравяйте да отделите време, за да изслушате и да разберете през какво минава някой, преди да изплюете шаблонните отговори. Депресията е сложно разстройство и може да изисква терапия, медикаменти или алтернативни лечения.Ако някой иска вашите съвети, той ще ги иска не веднъж, така че може би просто има нужда някой да го изслуша. Бъдете там за някой, страдащ от депресия, вместо да го отхвърляте като внезапен пристъп на тъга; може да сте единственият човек, който има насреща.


 

Коментари към "Какво не трябва никога да казвате на депресиран човек ":
Най-четени
Как Вашият зодиакален знак ви помага да разберете сексуалнитe си желания Как Вашият зодиакален знак ви помага...

Коя планета влияе най-много на сексуалните ви...

13:14 | 14.12.2017| Виж цялата статия
 
Ученици демонстрират опасностите от Wi-Fi радиацията чрез любопитен експеримент със семена от кресон Ученици демонстрират опасностите от...

Елементарен експеримент доказва вредата на Wi - Fi...

17:31 | 12.12.2017| Виж цялата статия
 
6 Доказани начина да направите добро първо впечатление 6 Доказани начина да направите добро...

- Никога няма да имаш втори шанс да направиш първо...

16:43 | 07.12.2017| Виж цялата статия
 
10 Очарователни факта за хората, родени през декември 10 Очарователни факта за хората,...

Тези бебета може да са родени последни в годината, но със...

15:20 | 08.12.2017| Виж цялата статия
 
Майките и дъщерите имат най-силната връзка, според науката Майките и дъщерите имат най-силната...

Вие разбирате взаимно емоциите си по-добре от всеки друг.

18:49 | 07.12.2017| Виж цялата статия
 
Учените обясняват значението, което стои зад съвпаденията Учените обясняват значението, което...

Или само се опитват да обяснят...

19:22 | 06.12.2017| Виж цялата статия
 
Коледни цитати, които улавят истинският смисъл на сезона Коледни цитати, които улавят...

Направете пауза от приготовления и опаковане на подаръци...

13:00 | 15.12.2017| Виж цялата статия
 
Галерия Аросита представя проекта си Галерия Аросита представя проекта си...

Столичната галерия за съвременно изкуство представя...

18:43 | 14.12.2017| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg