За Мечо пух и смисъла на живота

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Мисли, мисли, мисли, мисли..


Любимият на всички деца и възрастни Мечо Пух не е случаен сладък мечок. Всеки персонаж има своето скрито тълкуване, своят огледален образ в реалния живот. Казват, че човек трябва да прочете тази книга поне 3 пъти. Веднъж в детството, втори път като възрастен и трети път, когато вече има свои деца. След всяко прочитане, ще открие нещо ново за себе си, нещо което преди не е забелязвал и не е проумявал. Асоцииациите ни се менят с годините, а Пух и приятелите му могат да носят различен смисъл за всеки един от нас. Но, нека се опитаме да пренесем тези герои в реалния свят и да видим какво всъщност олицетворяват.


Мечо Пух: Неговото любимо нещо в целия свят е медът! Той буквално прекарва дните си в търсене на още и още мед, яде го в неограничени количества и всичко, което прави е свързано с търсенето на повече мед. Според някои психолози, неговият образ е символ на човешката ненаситност и чревоугодничество. Почти всяко трето дете има някакви хранителни смущения, а броят на затлъстелите постоянно расте. Родителите се стараят да угаждат на всяка детска прищявка, а понякога го правят само за да получат малко спокойствие. Нека да запушим устата на ревящото дете с още малко шоколад, за да си спечелим пет минути тишина. Така се създава порочния кръг, в който то свиква да получава всичко с рев и тропане, търкаляне по пода в мола и други всевъзможни късащи нервите методи. Проблемът остава, когато тези деца станат възрастни. Те не знаят какво е да положиш усилие за нещо смислено и продължават да искат още и още. Обикновено до края на живота си такива хора не могат да живеят без родителите си, което се прехвърля и във връзките им – те търсят заместител на семейството, което ще задоволи прищевките им. Много психолози свързват Пух и неговия неудържим глад с „лакомията” – един от седемте смъртни гряха.


Прасчо: Абсолютен манифест на страха! И още – съмнението, нерешителността, неувереността и всичко свързано с проблемите на една несамостоятелна, плаха и ранима личност. Прасчо се страхува преди всяка своя крачка. Той символизира обикновения човешки страх от непознатото, но умножен десетки пъти. Всичко ново е потенциално опасно. Някои хора никога не могат да преодолеят страховете си. В няколко момента, прасенцето наистина прави решителни и смели крачки за да пребори своите страхове, но то си остава едно беззащитно същество, което не може да бъде самостоятелно. Винаги има нужда от семейство и приятели, за да се чувства в безопасност и никога не си е самодостатъчно. 

 

Йори: Вечният песимист. Йори винаги се чувства нещастен и унил, игнориран и недооценен от останалите. Той счита, че мнението му няма значение за никого и всичко е безсмислено. Неуверените в себе си хора страдат постоянно от самотата, в която сами се заключват. Тяхното неумение да се радват на малките неща ги прави антисоциални единаци, които копнеят за чужд живот, но никога нямат мотивацията да го постигнат. В един момент, къщичката от дървени клони се срутва върху магаренцето, но то е свикнало да вижда само лошото, като един истински пораженец. Някой беше казал: "Светът е място на толкова много възможности, но и толкова малко мотивация!" Депресията е застигала всеки в определен момент от живота. Но, по-важното е, веднъж превърнали се в хронично тъжни магарета, имаме ли сили да се измъкнем от дупката? Начин винаги има.


Тигър: Думата, която описва най-добре тигъра, е “годрост”. Той просто е самовлюбен, възхищава се на себе си всяка секунда. Това, което притежава е огромно его. Срещали сте такива хора. В началото те ви привличат с енергията си и постоянния ентусиазъм, с чувството за хумор и интересния си живот. Но, малко са онези, които биха могли да споделят живота си с егоист в истинския смисъл на думата. Тигър прави всичко с една цел – да се докаже! Да напомпа още повече самочувствието си, да се хареса на останалите и да бъде всеобщ любимец завинаги. Той се вълнува най-вече от мнението на останалите и търси одобрението им или възхищението от неговото величество. У всеки един от нас има нещо тигърско. И, да – гордостта също е един от седемте смъртни гряха.

 

Но в крайна сметка, най-важен е изводът, че всяко негативно качество или действие, погледнато от смешната страна, не ни се струва нито толкова страшно, нито толкова непростимо!
 


 

Коментари към "За Мечо пух и смисъла на живота":
Най-четени
Как да премахнем газовете и подуването на корема само с четири съставки Как да премахнем газовете и...

И с избягването или намалявянето на следните храни:

19:08 | 14.03.2018| Виж цялата статия
 
10-те най-добри прически за кръгло лице 10-те най-добри прически за кръгло лице

Внимание дами с кръгли лица: Време е да се вдъхновите.

16:58 | 13.03.2018| Виж цялата статия
 
ПОКАЯНИЕ - ПАМЕТНИК НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА ПОКАЯНИЕ - ПАМЕТНИК НА ЖЕРТВИТЕ НА...

Изложба на скулптора Андрей Врабчев

16:35 | 16.03.2018| скулптура комунизъм
 
Веган протеинов шейк с боровинки Веган протеинов шейк с боровинки

Вкусен източник на енергия и здраве

19:10 | 16.03.2018| Виж цялата статия
 
Какво разкрива китайският ви зодиакален знак за вас Какво разкрива китайският ви...

Характеристика на всеки знак от китайския зодиак, Част II

17:14 | 20.03.2018| Виж цялата статия
 
Колаж: Мания по синтетиката и пластмасата Колаж: Мания по синтетиката и...

Прозрачност и и флуоресцентна палитра  за пролет -...

20:37 | 19.03.2018| Виж цялата статия
 
6 Тайни на слаби жени, които никога не правят диети 6 Тайни на слаби жени, които никога...

Откраднете техните трикове, нагласи и съвети, за да...

19:17 | 21.03.2018| Виж цялата статия
 
Какво казва китайският ви зодиакален знак за вас Какво казва китайският ви зодиакален...

Характеристика на всеки знак от китайския зодиак, Част 1

15:04 | 19.03.2018| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg