Да работиш като златотърсачка

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Силиконки

Миналата седмица бях на среща на класа. Не се бяхме виждали повече от 5 години. Някои се бяха променили доста, други си бяха съвсем същите. Забавлявахме се – приказки за това кой, какво прави, сватби, деца… Все любопитни неща. Когато пред кафето спря лъскав Мерцедес, спортен модел. От него слезе платинено руса красавица. Беше Мария. Отличничка и носителка на първото място на олимпиада по литература.

Беше много усмихната и дружелюбна. Не парадираше с факта, че само бижутата й струваха колкото годишните заплати на половината клас. Не се сдържах, попитах я: „Мария, какво работиш?”. „златотърсачка” – все така приятелски и любезно ми отговори. „А ти”?

Естествено не си я представих с гумени ботуши и сито в реката. Знаех, за какво говори. Не проумявах лекотата, с която го изрече. Сякаш беше най-естественото нещо на света. После разбрах, че за нея наистина е.

Златотърсачки? Митове и легенди се носят за тях.Момичетата, чиито интереси са само материалните изгоди. И знаят, как да си ги получат. Обикновено стоят много ниско в обществената стълба на морала. Скъпо платена проститутка е първото определение, което ми дойде в главата. Винаги съм мислила тези момичета за „кухи”. Но сега тя стоеше пред мен. Все така умна и духовита, тактична и с невероятно чувство за хумор и самоирония. Все така отличничка, но вече в друга категория...

Очевидно беше, че не се срамува. За нея това е „работа”. Поразпитах я. Оказа се, че и тази „работа” не била лесна. Започваш обучението си с някой не толкова богат. Подходящи били стоматолози, адвокати, архитекти. Ако стигнеш до етапа „искам” и той „дава” – честито! Можеш да продължиш по-нагоре. Тази фаза, тя определи като не толкова приятна. Често се налагало мъжете да плащат с кредитни карти. А с тия лихви... много се оскъпявал подаръка. Ха, златотърсачките си имали съвест даже!

Открехна ме и на тънките моменти. Облеклото ти винаги трябва да е много скъпо. Може да нямаш троха вкъщи, но без скъпи дрешки не може. Тях тя нарича „инвестиция”. Колкото по-лъскава изглеждаш, толкова по-лъскави са подаръците. Особено наблегна на бельото. То било най важно, защото е единствената част от тоалета, на която се обръща специално внимание...

Трудно било и подбирането на „жертва”. Особено в България, заради дефицита и жестоката конкуренция. В чужбина няма чак такъв проблем. Прави се щателно проучване на богаташа, за да си наясно какво можеш да „издоиш”. Но поне паричковците познавали играта добре. И на драго сърце купуват подаръци и плащат сметки. Това повдигало егото и имиджът им.

Мария има 3 апартамента в София. Все подаръци. Два са от чужденци. Това, което се очаква от нея, е да ги „забавлява”, когато са в България. А то било 6-7 пъти в годината. Нищо работа! Добре че не идвали по едно и също време. Че става по-натоварено.От „забавленията” и целият труд по „поддръжка” на визията й, почти не оставало време за почивка!

С това урокът й приключи. И срещата също. Мария се качи в скъпия си автомобил и отпраши към следваща мина. Аз си останах там. Сама със смесени чувства. На съжаление, недоумение, отвращение и... необясним респект.


 

Коментари към "Да работиш като златотърсачка":
Най-четени
Приемът на Ибупрофен за само една седмица увеличава риска от сърдечен удар с 50% Приемът на Ибупрофен за само една...

Звучи доста притеснително

20:32 | 16.05.2017| Виж цялата статия
 
Какво е това бяло нещо, което отделя сьомгата при обработка? Какво е това бяло нещо, което отделя...

И по-добрият въпрос: Безопасно ли е да се яде?

18:57 | 12.05.2017| Виж цялата статия
 
6 причини, поради които винаги ви е студено 6 причини, поради които винаги ви е...

Защо треперим и в топло време

16:50 | 15.05.2017| Виж цялата статия
 
Факторите, за които не подозирате, но могат да повлияят много на зодиакалната съвместимост с партньора ви Факторите, за които не подозирате, но...

Какво може да ви разкаже  астрологията  за...

19:59 | 17.05.2017| Виж цялата статия
 
Пълнолунието този месец ще поиска от нас да бъдем търпеливи Пълнолунието този месец ще поиска от...

Цветната, пълна Луна на 10 май подпомага разцъфтяването...

20:54 | 10.05.2017| Виж цялата статия
 
Защо една силна жена е най-добрата партньорка, която някога можете да имате Защо една силна жена е най-добрата...

Тя няма да си губи времето да мрънка, тя ще действа

19:03 | 18.05.2017| Виж цялата статия
 
Астрологът Маргарита Паскалева разкрива подходящите дати за брак през 2017 г. Астрологът Маргарита Паскалева...

Вижте ценните съвети на астроложката за тази година

17:03 | 11.05.2017| астрологични мъдри...
 
Отговори на въпрoса и спечели комплект грижа за коса Doliva! Отговори на въпрoса и спечели...

Отговорете на въпроса „ От какво има нужда Вашата...

13:50 | 15.05.2017| Doliva спечели...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg